Zelf mezenbollen maken doe je zo

Ben je een echte dierenliefhebber? Geniet jij ook zo van de vogeltjes in je omgeving? Wil je deze vogeltjes bijvoeren? Volgens de vogelbescherming kan het bijvoeren van vogels geen kwaad. In tegenstelling tot mensen proppen ze zich niet vol. Vogels verleren door het bijvoeren niet om zelf hun eten bij elkaar te zoeken.
Als je wilt bijvoeren kun je hiervoor kant en klare producten kopen, maar heb je er al eens aan gedacht om zelf eens mezenbollen of vetbollen te maken? Dat is namelijk gewoon een hele leuke bezigheid. Mezenbollen maken is vrij eenvoudig maar ook leerzaam. Je kunt dit dan ook prima samen met je (klein-)kinderen doen.

Het zelf maken van mezenbollen is niet zo moeilijk. Als je de volgende stappen volgt, lukt het zeker.

Wat heb je nodig?

  • Frituurvet (ongebruikt en ongezouten) of kokosvet
  • Geschikt zaadmengsel of vogelzaad maar geen kippenvoer. Een geschikt zaadmengsel bevat zonnebloempitten, mais, stukjes pinda en andere kleine zaadjes. Dit is onder andere verkrijgbaar bij Tuindirect. Voor de variatie kun je ook wat rozijnen of meelwormen aan het zadenmengsel toevoegen
  • Stevige katoenen draad
  • Lege tetraverpakking (van melk of pudding), klein plastic yoghurtbakje of een halve kokosnoot, een glas met een wijde opening (geen jampotjes) of een blikje
  • Tafelzeil of plastic om je tafel tegen vet te beschermen

Nadat je alle bovenstaande zaken hebt klaargezet kun je aan de slag!

1. Zet de pan met frituurvet of kokosvet op een laag pitje tot het warm (niet heet)en gesmolten is en zet de warmtebron uit
2. Meng er nu eenzelfde hoeveelheid van het zaadmengsel bij
3. Laat het mengsel een beetje afkoelen
4. Giet het mengsel voorzichtig in een vorm
5. Hang daar de stevige katoenen draad, voordat het mengsel is gestold, in
6. Laat de mezenbollen goed hard worden
7. Haal de vetbollen uit de vorm. Een tetrapak kun je gemakkelijk verwijderen door het rondom de vetbol af te scheuren. Komen de vetbollen niet makkelijk uit de vormpjes? Houd de vorm dan eventjes in of onder heet water. De vetbol zal zo wel loskomen. Heb je een halve kokosnoot gebruikt? Die kan in zijn geheel worden opgehangen.

De vetbollen kun je opgehangen in een boom, aan je balkon, een schuurtje of tuinhuisje. Zorg ervoor dat je ze goed bevestigt, bijvoorbeeld met een dubbele knoop. Hang ze ook op een veilige plek, buiten het bereik van je hond of kat en minstens anderhalve meter boven de grond. Om zoveel mogelijk van alle vogeltjes die op jouw vetbolletjes afkomen te kunnen genieten, hang je de vetbolletjes in het zicht. Op die manier kun je vanaf je lievelingsplekje of vanuit de keuken optimaal van de vogeltjes genieten. Bollen kun je ook in stukjes snijden en op de bodem van een voederplank leggen.

Geen zin om zelf gezellig aan de slag te gaan? Je kunt ook kant-en-klare mezenbollen kopen, bijvoorbeeld deze mezenbollen.
Verwijder bij voorkeur wel het netje dat rondom kant-en-klare vetbollen zit. Vogels kunnen er mogelijk in verstrikt raken. Bovendien waaien lege netjes soms weg en komen zo onnodig in het milieu terecht. Schaf eventueel een vogelvoer beschermkooi of een multifunctioneel XXL voederstation aan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*