Waarom smaakt mijn koffie thuis anders dan in mijn favoriete koffieshop?

Waarom smaakt mijn koffie thuis anders dan in mijn favoriete koffieshop?

Je hebt een dure espressomachine gekocht, koopt koffiebonen van de plaatselijke branderij en hebt meerdere artikelen gelezen over hoe je lekkere koffie zet. Helaas mocht niets baten en smaakt de koffie oké, maar nog steeds niet hetzelfde als in je favoriete koffieshop. De smaak, de aroma’s en de body van de koffie is zoveel beter in de koffieshop. Doe ik iets verkeerds? Hoe kan ik thuis nou echt goede koffie zetten? Antwoorden op deze vragen lees je hier.

Het grote verschil met koffieshops

Er zijn een aantal factoren waardoor koffieshops beter koffie zetten dan bij jou thuis. Grotendeels omdat ze gebruik maken van professioneel materiaal van enkele duizenden euro’s. Zo maken ze gebruik van een espressomachine die nauwkeurig werkt, constant dezelfde druk met water levert en een krachtige waterpomp heeft. De elektrische koffiemolen die de koffiebonen enorm fijn kan malen. Nu kan de kwaliteit van jouw espressomachine en elektrische koffiemolen nog zo goed zijn; je moet flink veel geld investeren wil het deze van de coffeeshop evenaren. Bovendien beschikt een koffieshop over professionele barista’s die waarschijnlijk een training hebben gevolgd en honderden kopjes per dag zetten.

 

Maar dit betekent niet dat er enorm veel mogelijkheden zijn om de koffie thuis te verbeteren. Met een aantal kleine aanpassingen gaat de koffie al een stuk beter smaken. Hieronder volgt een stappenplan waarmee je de kwaliteit van de koffie thuis kunt verbeteren. Succes!

De fijnheid van de maling

Voor een espressomachine is het enorm belangrijk dat de maling super fijn is. Met een handmatige koffiemolen krijg je de maling nooit fijn genoeg. Daarom zijn handmolens eerder geschikt voor slow koffie, zoals V60, French Press en de Chemex. Voor het gebruik van een espressomachine heb je een elektrische koffiemolen nodig. Let wel op: kies voor een koffiemolen met keramische schijven. Deze worden minder snel warm, waarmee je voorkomt dat de koffie verbrand gaat smaken.

De keuze voor de koffiebonen

Daarbij heeft de smaak van de koffie te maken met de beste keuze voor koffiebonen. We kunnen hier veel over zeggen, maar uiteindelijk hangt het van jou af wat je lekker vindt. Maak alleen gebruik van koffiebonen die tot enkele weken geleden geroosterd zijn. Houd je van fruitige smaken dan kies je voor arabica koffiebonen met een lichte roast. Houd je van koffie met body en een minder hoge acidity dan is het beter om voor een medium roast te kiezen, ook past een koffieblend (combinatie van arabica koffiebonen 80% en robusta koffiebonen 20%) een groot verschil maken.

De keuze voor een espressomachine

Natuurlijk speelt de espressomachine een grote rol. Maar heb je net honderden euro’s aan een nieuwe espressomachine uitgegeven dan ga je natuurlijk geen nieuwe kopen. Er zijn verschillende soorten espressomachines, handmatige en volautomatische. Bij handmatige doe je alle handelingen zelf. Van het aanstampen van de koffie tot het schoonmaken van de machine. Het zetten van een koffie koffie neemt meer tijd in beslag, maar uiteindelijk leer je meer over koffie dan met een volautomatische espressomachine waarbij de kwaliteit meer consistent is en je alleen maar op een knopje hoeft te klikken. Wil je een goede barista worden en de juiste machine in huis halen, dan vind je deze top 10 koffiemachines waarschijnlijk wel interessant.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*