Een mondkapje is tijdens reizen nog steeds verplicht

De overheid heeft het nu verplicht gemaakt voor iedereen die van A naar B reist om een mondkapje te dragen. Dat betekent dat je het openbaar vervoer, een taxi of een ander voertuig waarin meerdere mensen bij elkaar aanwezig zijn niet meer in mag zonder bescherming. Deze verplichting is ook logisch, want in kleine ruimtes is het onmogelijk om de basisregels en de hygiënemaatregelen te volgen. Er zijn extra maatregelen nodig om de verspreiding van het coronavirus toch tegen te kunnen gaan en mensen de mogelijkheid te bieden om de bus of de trein te pakken.

Het doel van een mondkapje

In het openbaar vervoer ben je verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Het doel van deze mondkapjes is om er zorg voor te dragen dat jij het virus niet of moeilijker aan iemand anders kunt geven. De kracht van deze regel zit hem dus in het feit dat iedereen een mondkapje draagt, zoals het geval is in het openbaar vervoer. Een niet-medisch mondkapje beschermt je niet tegen het oplopen van het virus. Dat is ook niet erg, want omdat iedereen een kapje draagt beschermt men elkaar.

Zo draag je je kapje in het openbaar vervoer

Er zijn enkele richtlijnen die je volgt als je met een mondkapje het openbaar vervoer in gaat. Zorg ervoor dat je je handen goed wast voordat je het kapje opzet. Pak het mondkapje dan alleen vast bij de touwtjes of elastiekjes en plaats hem zo over je mond, neus en kin. Raak het stoffen gedeelte ook tijdens het dragen niet aan. Houd het kapje de gehele reis op en doe hem pas af als je het voertuig hebt verlaten. Ook dat doe je via de elastiekjes en de touwtjes. Daarna was je weer goed je handen. Wegwerp mondkapjes doe je bij het restafval en stoffen mondkapjes doe je in een luchtdicht tasje en in de was.

Welk kapje draag je?

Voor het reizen in het openbaar vervoer heb je niet-medische mondkapjes nodig. Je mag ze maar één keer gebruiken, dus als je heen en terug met de bus gaat moet je die dag twee mondkapjes bij je hebben. Je hebt de keuze uit wegwerp mondkapjes en stoffen mondkapjes. Wegwerp mondkapjes kunnen maar één keer gebruikt worden en stoffen mondkapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken. Beide zijn te koop bij de drogisterij, op het station en online. Als je veel met het openbaar vervoer reist, dan is het geen slecht idee om te investeren in een aantal stoffen mondkapjes. Dat is ook beter voor het milieu. Reis je weinig, dan is een pakje wegwerp kapjes misschien beter.

Buiten het openbaar vervoer gelden de basisregels

De basisregels zijn buiten het openbaar vervoer voldoende en als iedereen deze nastreeft is het dragen van een mondkapje ook niet nodig. Houd daarom 1,5 meter afstand, nies en hoest in je elleboog, schud geen handen en vermijd drukte. Zo wordt het verspreiden van het virus aanzienlijk lastiger.

Mondkapjes kopen? Kijk eerst online!

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*