Magnesium, belangrijk mineraal voor ontspanning, botten en spieren

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor verschillende functies in ons lichaam. We hebben het nodig voor de vorming van onze botten, tanden en spieren. Magnesium is ook belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Het zorgt voor ontspanning van spieren, zenuwen en bloedvaten. Magnesium is belangrijk voor de energiehuishouding en is een belangrijk onderdeel van de mineralenbalans. Daarmee is het nodig voor het in leven houden en goed laten functioneren van de cellen. Zonder magnesium kunnen uiteenlopende klachten ontstaan zoals concentratie- en geheugenproblemen, een verminderde weerstand en een gebrek aan energie. We halen magnesium uit voeding; het zit bijvoorbeeld in graanproducten, groene groente, chocolade en noten. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen tussen 250 en 350 gram en voor mannen tussen 300 tot 420 gram. Kiezen voor gezonde voeding is belangrijk om je lichaam van voldoende magnesium te voorzien. Dat zou je althans denken. Toch zijn er verschillende oorzaken waardoor bij een normaal dieet een verminderde opname van magnesium kan ontstaan.

Voeding en magnesiumopname

Eet je voldoende groene groenten, bonen, peulvruchten, volkoren granen en noten? Dan ben je al goed op weg om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen. Er zijn enkele voedingsgewoonten die kunnen zorgen voor een tekort. Donkerkleurige frisdrank bevat vaak veel fosfaten. Fosfaten binden zich aan magnesium, waarmee het magnesium uit het lichaam wordt weggespoeld. Ook suikerrijke voeding, cafeïnerijke drankjes en alcohol verlagen het magnesiumgehalte in het lichaam. Als daar ook een portie stress bij komt en gebruik van medicijnen, dan ligt een tekort aan magnesium al gauw op de loer.

Effecten magnesiumtekort

Een verminderde magnesiumopname in het lichaam kan tot uiteenlopende klachten leiden. De meest voorkomende klachten bestaan uit gespannen spieren, kramp (vooral in de kuit en de nek), lusteloosheid, menstruatieklachten, koude handen en voeten en zenuwachtigheid. Bij een langdurig tekort kunnen klachten optreden in de vorm van hartkloppingen, problemen met de spijsvertering, chronische vermoeidheid, depressie en versnelde botontkalking bij vrouwen na de overgang.

Magnesium supplementen

Magnesium wordt het beste opgenomen uit gezonde voeding. Zijn er klachten die op een eventueel tekort aan magnesium kunnen duiden, dan kan een huisarts dit onderzoeken met behulp van een bloedtest. Deze is echter niet zeer betrouwbaar, o.a. omdat slechts 1 % van alle magnesium in het bloed zit. Er zijn ook zelfdiagnose pakketten verkrijgbaar om het effect van extra magnesium te testen.

In tijden van stress of om de klachten te verminderen kun je een aanvulling in de vorm van een magnesiumsupplement gebruiken. Niet alle supplementen zijn even succesvol qua beschikbaarheid voor het lichaam en de maag vindt ook niet alle vormen even prettig.

Magnesium aanvullen via de huid

Voor mensen die liever geen pillen slikken of de maag willen ontzien, is er een uitstekend en 100% natuurlijk alternatief: je kunt magnesium namelijk nog beter aanvullen via de huid. Magnesiumproducten die via de huid kunnen worden opgenomen, bevatten magnesium zoals het ook in de zee voorkomt, in de vorm van magnesiumchloride.

Zuiver, heilzaam en krachtig: Zechstein zout

Voor de producten van Zechsal wordt van 1600 meter diepte het 250 miljoen jaar oude magnesiumchloride gewonnen uit de Zechstein bron. In vergelijking met magnesiumchloride uit de Dode Zee en het medicinale Epsomzout kristalliseert Zechstein zout als laatste en is daarmee het meest zuivere en edele magnesiumzout dat er is. De bron ligt in Nederland, vlakbij Veendam. De winning van het zout vindt er plaats sinds 2008. De verwerking van het zuivere zout voor menselijke toepassing vindt, door Zechsal, direct plaats aan de bron. Het is de basis voor het assortiment, dat bestaat uit magnesium bad kristallen, magnesiumolie, -gel en huidverzorgingsproducten. De producten worden zoveel mogelijk gemaakt met natuurlijke ingrediënten, ze bevatten geen conserveringsmiddelen en zijn niet op dieren getest.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*